Előugró ablakban nyilik meg!

Cím:

Előadó:

Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum

A keleti művészet alkotásai közül a Múzeum elsősorban azokat gyűjti, amelyek Kelet- és Belső-Ázsiában, az indiai szubkontinensen és Délkelet-Ázsiában készültek, illetve azokban az országokban, ahol az iszlám a kultúra meghatározó eleme.

A több, mint húszezer darabos gyűjtemény legnagyobb egysége a kínai, második a japán, jelentős az indiai és a kisebb tibeti-nepáli, valamint a mongol buddhista gyűjtemény is. Különösen jelentősek a japán középkori művészet emlékei és a kínai bronz- és porcelántárgyak.

Több mint 4000 tételből álló műgyűjteményét, villáját és kertjét Hopp Ferenc látszerész és műgyűjtő 1919-ben, végrendeletében hagyta a magyar államra egy Kelet-ázsiai Múzeum alapítása céljából. A gyűjtemény később az Iparművészeti a Szépművészeti és a Néprajzi Múzeum keleti művészeti emlékeivel gyarapodott.

Az intézmény már nem fér el az alapító villájában, ezért itt időszaki kiállításai és szakkönyvtára működik. Állandó kiállítása Keleti műgyűjtés Magyarországon címmel (benne a Hopp Emlékszoba) a Ráth György Múzeum épületében kapott helyet.

Cím: Budapest, VI. kerület, Andrássy út 103.
Honlap: www.hoppmuzeum.hu

 

Forrás: www.terezvaros.hu