Előugró ablakban nyilik meg!

Cím:

Előadó:

Andrássy út

A 2002 óta a Világörökségek között számon tartott Andrássy út hármas tagozódása ellenére kivételes építészeti egységet mutat, aminek az a magyarázata, hogy alig több, mint tíz év kellett a teljes kiépüléséhez.
A 2,3 kilométer hosszú Andrássy út nyomvonalát 1872-ben tűzték ki és 1884-ben már csak egyetlenegy foghíjas telek árválkodott, de egy év múlva azon is palota állt. A világvárosi rangra törő Pest-Buda megújulásának második korszaka itt kezdődött.

Itt találhatók a magyar főváros kulturális és történelmi szempontból legérdekesebb nevezetességei. Méltán tartozik a világörökségek sorába.

Az Andrássy út egyik legértékesebb épülete a Magyar Állami Operaház palotája, de itt található a régi Zeneakadémia; a régi műcsarnok és a Magyar Képzőművészeti Főiskola épülete is. A Magyar Állami Operaház épülete kívül-belül harmonikus egységben, gazdagon hangsúlyozza az épület reprezentatív funkcióját. A márvány előcsarnok és lépcsőház, a márványlapokkal burkolt falak, intarziás padló a szalonokban, a selyemtapéta, művészi falfestések és freskók, a nézőtér aranyfényű pompája mind ezt sugallják.

A vele szemben található azonos szépségű épület, a Balettintézet a közelmúltig a balett fellegvára volt.
A sugárút ezen bevezető szakaszánál szebbnél szebb üzletek csábítják a vásárlókat. Az exkluzív portékák közül a csodálatos cseh kristálycsillárokat, porcelánokat, a francia ékszereket még megszemlélni is élmény, de kaphatók világmárkájú órák, cipők, ruhák is.

Továbbhaladva érünk el a Liszt Ferenc Emlékmúzeumhoz. Az egyik mellékutcában van Liszt Ferenc utolsó budapesti lakása a Régi Zeneakadémia első emeletén, ahol a mester 1881-től 1886-ig lakott. Itt tekinthetők meg Liszt Ferenc eredeti hangszerei, bútorai, könyv- és kottatára, személyes tárgyai.

A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeum két legnagyobb gyűjteménye a kínai és a japán kollekció. A jelentős indiai gyűjtemény mellett a koreai, a vietnami, az indonéziai és az iszlám kultúrát megjelenítő tárgyak is láthatók.

A Hősök tere felé haladva a kortárs művészetet a néhány éve felújított KOGArt-ház képviseli. Az impozáns palotában rendszeresen megújuló kiállítások, kulturális programok valamint kávéház és étterem várja a látogatókat.

A palotákkal és egykori nagypolgári villákkal szegélyezett Andrássy út végén a Hősök tere és a Városliget tárul elénk. A múzeumok két szentélye néz egymással szembe: a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok. Az előbbiben az egyiptomi leletek mellett a spanyol nagymesterek és például Gauguin műalkotásai láthatók, míg az utóbbi a modern és kortárs művészetekre koncentrál.

A föld alá is érdemes menni, a Milleniumi kisföldalattival utazni. Nemcsak a kontinens első földalattijának emlékkiállítását lehet megtekinteni a Deák téri állomáson, hanem izgalmas kiállítás sorozat visz végig az egész vonalon.

Honlap: www.andrassyut.lap.hu

 

Forrás: www.terezvaros.hu