Előugró ablakban nyilik meg!

Cím:

Előadó:

Benczúr Ház

A Marmorek Oszkár által tervezett historizáló palota a XIX. század végén épült. A háromszintes épületben a lakószobák és fogadóhelyiségek mellett irodák is helyet kaptak, a Díszterem kupolája alatt télikert állt.

Az utcai fronton volt a szalon, ennek egyik oldalán a hölgyszoba, a mai Fehér szalon, a másikon az úri szoba, a mai Barna szalon. A Vadászterem ebédlőként szolgált. Ezeket a helyiségeket ma Nagy Judit gobelinjei díszítik.

Az első tulajdonos, Egyedi Lajos halálát követően az épület a Magyar-Itáliai Bank tulajdonába került. A banktól 1930-ban vásárolta meg az ingatlant a Magyar Királyi Posta Jóléti Alapja, hogy egyesületeinek otthont teremtsen. Ma is a postai és távközlési alapítvány, illetve egyesületek székháza.

1928-ban - a kormány bizalmának köszönhetően - a postaalkalmazottaktól elvont nyugdíjjárulékot nem kellett beszolgáltatni a központi nyugdíjjárulék-alapba. A posta külön alapot létesíthetett, melyből alkalmazottai megélhetését segítő intézményeket támogathatott. Így határozta el a nyugdíjjárulékot kezelő jóléti alap egy egyesületi ház létesítését, s így került sor 1930-ban a Benczúr u. 27. sz. alatti palota megvásárlására.

A II. Világháborúban a palota csak kisebb károkat szenvedett.
Az épületet a kilencvenes évek elején felújították, első emelete ? Zakariás András belsőépítész tervei alapján ? a századelőt idézi.

Az épület ma a Postai és Távközlési Művelődési Alapítvány székháza ? a Benczúr Ház, amely követve az alapítók hét évtizedes célkitűzéseit, törekszik ma is színvonalas kulturális központ maradni.

Cím: Budapest, VI. kerület, Benczúr u. 27.
Honlap: www.benczurhaz.hu

 

Forrás: www.terezvaros.hu